top of page

"Met jouw gedachten maak je je wereld"Vanaf dit weekend ligt de nieuwste editie van BRES Magazine weer in de winkel. Het centrale thema is: VIVEKA - onderscheid. Met bijdrage van onder meer Vaida Ch. Vivikanand, Jaap Hiddinga, Ton de Beer, Wendy Boon, Eva Dunlop, Marijke Kodden, Vincent Cooper en natuurlijk Emy ten Seldam, hoofdredacteur.


Zelf deel ik een artikel over de kunstenaar Willard Wigan. "Kunnen we de intentie van ons denken, ons bewustzijn, gebruiken om iets te creëren naar onze wensen? Oude hindoeïstische en boeddhistische teksten laten zien dat de wereld die wij kennen door onszelf gecreëerd wordt, gebruikmakend van de deeltjes in de illusoire wereld. Deze oude kennis wordt bewezen door nieuwe ontdekkingen in de kwantumnatuurkunde. Bewust observeren heeft een invloed waardoor de creatie van een materieel object mogelijk wordt. Als iemand deze creatiekracht van een mens illustreert, dan is het wel Willard Wigan, die kunst creëert, zo klein dat het met het blote oog onzichtbaar is. Je hebt een microscoop nodig om de geniale perfectie te zien." Een BRES-lezing van Jaap Hiddinga in september 2018, over creatie vanuit volledig bewustzijn buiten de illusie en de dualiteit van de wereld, bracht mij in aanraking met het werk van Willard Wigan, die ‘s werelds kleinste handgemaakte sculpturen maakt. Hij creëert met behulp van meditatie en een gerichte manipula- tie van moleculen en gebruikt eenvoudig gereedschap. Belangstellend ging ik in gesprek met Willard Wigan, ook wel het ‘achtste wereldwonder’ genoemd.

‘Je bent wat je denkt. Alles wat je bent komt voort uit je gedachten. Met jouw gedachten maak je je wereld.’ Boeddha, Dhammapada

Viveka


Het vermogen om onderscheid te maken tussen dat wat werkelijk en dat wat onwerkelijk is, staat onder de term ‘Viveka’ centraal in dit themanummer van BRES. ‘Discriminatie’ is een ander woord voor hetzelfde, ‘het maken van onderscheid’. Dat woord heeft evenwel een negatieve bijsmaak gekregen vanwege het ongelijk behandelen van personen of groepen op basis van kenmerken van die personen of groepen die in de gegeven situatie niet relevant zijn. Zo werd Wigan als kind gediscrimineerd vanwege zijn huidskleur, zijn autisme en dyslexie. Wigan besloot in zichzelf te keren om van binnenuit het ‘niet discrimineren’ naar de mensen te brengen. Eerst oordeelden de mensen over Wigan als ‘mislukkeling’, later oordeelden de mensen ‘wat een geweldige kunstenaar’. Wigan is wat mij betreft niet alleen een warme uitnodiging om eens anders te kijken naar ons eigen creatiever- mogen, maar ook een prikkel om naar ons eigen onderscheidingsvermogen te kijken. Het is dezelfde ziel in het lichaam van Wigan die eerst werd verguist, later wordt bejubeld. In hoeverre zijn we bereid om daadwerkelijk onderscheid te maken tussen ‘het zelf’ en het ‘niet-Zelf”, tussen het tijdelijke en het eeuwige?


De nieuwste editie van BRES Magazine is te koop in de boekhandel, via de online shop van uitgeverij Edicola. Abonnees ontvangen BRES Magazine thuis op de deurmat.


Veel leesplezier!