top of page

Communicatie met de natuur - Anna BreytenbachHoe kunnen trekvogels feilloos hun weg vinden, terwijl de gemiddelde mens onzeker wordt als de GPS-verbinding even uitvalt? Waarom hebben zoveel dieren voorgevoelens van aardbevingen en andere natuurrampen, terwijl wij met onze hoogontwikkelde signaleringssystemen een tsunami of ramp met een kernreactor net niet op tijd zagen aankomen? Waarom weten honden wanneer hun baasje thuiskomt, terwijl wij een mobieltje of alarmsysteem nodig hebben om te weten hoe het gaat met onze kinderen of ouders? Waarom werken bomen samen en communiceren ze ook met elkaar, terwijl voor mensen in bedrijven en organisaties dit vaak allesbehalve eenvoudig is?

Beschikt de natuur over een intelligentie die wij niet hebben?

Voor het antwoord op deze vraag ging ik in gesprek met de Zuid-Afrikaanse Anna Breytenbach, een van 's-werelds meest vooraanstaande ervaringsdeskundigen op het gebied van communicatie met de natuur. Het werd een diepgaand en openhartig gesprek dat dit weekend is verschenen in de nieuwste editie van het New Financial Magazine.

“Tegenwoordig worden de grote denkers op handen gedragen, maar waar is de bewondering voor de grote ‘voelers’ van onze tijd?"

"We zijn als mens de verbinding met de natuur kwijtgeraakt. We zien onszelf als heer en meester van alle overige levensvormen. We beschouwen onszelf als 'hoger' op de trap van evolutie, omdat we zouden beschikken over een grotere intelligentie, en een beter ontwikkeld bewustzijn dan dieren en planten. In werkelijkheid zouden we ons wat meer als dieren mogen gaan gedragen. Dieren houden zich niet bezig met de vernietiging van de planeet", aldus Breytenbach.Energetische oceaan

“Met z’n allen leven we in een grote oceaan van energie. Letterlijk, niet als metafoor, maar als realiteit. Elk stukje bewustzijn van mensen, dieren, planten, groenten, of een virus, beschikt over eenzelfde kern. We zijn allemaal gemaakt uit hetzelfde stof. Zowel materie als geest is ontstaan uit dat bronvermogen. Er is niets buiten onszelf en ons bewustzijn, en wij creëren voortdurend ons leven en onze omgeving vanuit de wil van de geest en het bewustzijn. Dat is pure kwantumfysica. Of we het nu leuk vinden of niet: elke gedachte of emotie is vormgevend. Alles is energie. Wat dat betreft lijken we als mens met al onze gedachtes en emoties nog het meeste op een zendmast voor mobiele communicatie.”


Een kwestie van afstemmen op de juiste golflengte

De natuur leert ons wat ware empathie en compassie is. Van de muis tot de olifant. Van de bloemkool tot de boom. Communiceren met de natuur is volgens Breytenbach “een talent dat mij helemaal niet bijzonder of speciaal maakt. Het is voor iedereen weggelegd. De dieren, de planten en de bomen kunnen het van nature. Wij zijn het ergens onderweg verleerd. Het is niet iets ‘paranormaals’ en heeft ook niets met helderziendheid te maken. Het is louter een kwestie van afstemmen op de juiste golflengte van de ander.”

Download hier het interview met Anna Breytenbach.

Je kunt haar activiteiten volgen via haar website, Facebook of YouTube.

Anna Breytenbach is also featured on Love Made Visible.

---