Zoeken

Bomen en mensen als gelijkwaardige wezens

“We vergeten vaak dat we slechts één van de vele levende wezens op deze planeet zijn. Er is een fundamentele verandering nodig in de verhouding tussen de mens en alle andere levende wezens in de natuur”, aldus de Canadese Judy McAllister die meer dan veertig jaar geleden als ‘bomenmeisje’ verzeild raakte in de Schotse gemeenschap van de Findhorn Foundation. Ze publiceerde in haar boek Forest Voices – When Nature Speaks markante momenten uit haar leven en een uitgebreide serie boodschappen van planten, bomen en (oer)bossen. Voor de wintereditie van het New Financial Magazine ging ik met haar in gesprek.

Beeld: Richard Searle

“Bomen weten wie ze zijn. Ze zijn zich bewust van hun functie op aarde. Ze kennen hun betekenis. Ze doen wat ze moeten doen. Ze zijn. Wij mensen zijn dat vaak vergeten. In de aanwezigheid van bomen begin ik vaak spontaan te lachen. De blijdschap van bomen is zo aanstekelijk. Wij mensen worden vaak neerslachtig en depressief van wat er allemaal in de wereld speelt. Bomen zijn ook niet blind voor wat er met deze planeet aan de hand is, maar het haalt hen niet uit hun natuurlijke evenwicht. Ze zijn zich er altijd van bewust dat ze onderdeel uitmaken van een levende eenheid die gelukkig niet beperkt is tot het fysieke vlak. De mens beperkt zich meestal juist tot alleen de fysieke realiteit. De liefde voor de mens voor bomen is dan vaak ook beperkt tot alleen de zichtbare aspecten van het leven. We zien bomen als de oplossing voor het CO2-probleem. Bomen zorgen voor zuurstof. Bomen vangen water op. Bomen zorgen voor diversiteit. Bomen geven ons te eten. Bomen zijn voor ons van levensbelang. Het is allemaal waar, alleen vervullen bomen ook nog een energetische functie, een geestelijke of spirituele rol. Ze kunnen ons opnieuw laten ervaren dat de mens veel meer is dan alleen een lichaam. Bomen kunnen ons een dieper bewustzijn in ons hart en ziel laten beleven. Als we echt de moeite zouden nemen om bomen te zien in hun ware essentie, dan kan zo’n ervaring leiden tot een nieuwe verbinding met het Goddelijke binnen onszelf. Bomen zijn in staat om het ware bewustzijn binnen onszelf wakker te maken. Ze zijn, net zoals alle andere levende wezens, een medium om bepaalde energieën van Goddelijke oorsprong door te geven aan hun omgeving. Het is aan jou en mij om daarvoor wel of niet open te staan.”


‘Je kijkt, maar je ziet niet. Je luistert, maar je hoort niet. Je raakt me aan, maar je voelt het niet. Je praat, maar niet met ons. Je komt en brengt tijd door in onze aanwezigheid om een relatie op te bouwen met een geliefde, een vriend, je familie, maar je bouwt geen relatie met ons op. Kom voor een paar uur of een paar dagen. Schakel je mobieltje uit. Maak foto's, met alleen je hart. Feest met je ogen en je oren. Ga dan naar huis en laat wat je hier over jezelf ontdekt tot vervulling groeien. Onze uitnodiging blijft altijd staan - onophoudelijk, eindeloos en tijdloos. Kom - ken ons, ken jezelf.’
- Tekstfragment uit Forest Voices -

Beeld: Richard Searle


Vertragen

“We zijn als Westerse mensen zo rijk, en tegelijkertijd zo arm. We zijn zo bezig met onze gezondheid, het ‘controleren’ en ‘beheersen’ van het leven, zoals wij het willen. We zijn zo bang voor alles en nog wat. We zijn onderling zo verdeeld en verdwalen in polariteit, het tegenovergestelde van eenheid. Ondertussen wacht de natuur tot de mens tijd voor haar neemt. Het maakt niet uit hoe verdwaald of wanhopig de mens is, de bomen en de bossen, inclusief al het leven erin, staan dag en nacht voor ons klaar. De wereld staat voor grote uitdagingen, zoals de vervuiling van het land, de lucht en het water, de ontbossing, het verdwijnen en vernietigen van zoveel levende wezens, klimaatverandering, de groei van de bevolking. We hebben te kampen met het gegeven dat de toekomst van het leven op aarde buitengewoon onzeker is. Laten we deze uitdagingen niet alleen als mensheid proberen op te lossen. Volgens mij gaan wij als mensen er niet in slagen om de grote ommekeer te maken door louter en alleen te vertrouwen op onze eigen intelligentie. Ik vraag me af of we de tijd hebben om op eigen houtje tot een radicale verschuiving te komen van ons denken, doen en laten. Laten we ook gebruik maken van de intelligentie van de natuur. Door te kijken naar een bloem of een boom te voelen, laten we onszelf op een voor de mens nog onverklaarbare manier aanraken vanuit een onzichtbare dimensie. Onzichtbaar voor onze vijf zintuigen, betekent niet dat het niet in alle realiteit bestaat. In de natuurkunde weet men steeds meer van de realiteit van zaken die we met het blote oog niet kunnen zien. We nemen de onzichtbare straling van radio, televisie en mobiele telefoon in onze woonkamer toch ook serieus? Wetenschap ontdekt steeds meer het bestaan van allerlei onzichtbare realiteiten, die we vanuit ons hart allang kennen. Het is praktisch vooral een kwestie of we bereid zijn om te willen afstemmen op de stem van het bos. Niet met ons hoofd, maar met ons hart. Die afstemming vraagt vooral om te vertragen. Om langzamer te gaan. Wanneer bevrijden we ons van de drukte in ons leven? Wat is ervoor nodig om in alle rust en stilte wat meer tijd door te brengen in de natuur? En hebben we de rust om echt eens naast een boom te gaan zitten, of erin te klimmen en innerlijk te verstillen?”


Lees hier het volledige artikel in het New Financial Magazine.

In dezelfde editie van het magazine ook een pakkend verhaal met Peter Wohlleben, houtvester en bestsellerauteur, over de immense uitdagingen waarvoor de mensheid staat én een innemend verhaal met natuurgids Alan McSmith over hoe de natuur de essentie van ons bestaan is. Met verder onder meer: Jack Cox (“De natuur als spiegel voor onze economie), Kees Klomp (“De Betekeniseconomie: de waarde van verweven leven”), Nadine Maarhuis (“Van een ecologische economie naar een economische ecologie: zo komen we er!”), Heidi Leenaarts (“Wees gelukkig … voor een duurzame wereld”) en Joris Vincken (“Een nieuwe wereld begint altijd hier”).


Word hier abonnee van het New Financial Magazine.
161 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven