top of page

Lili Valkenburg - Baumann

Bouwkundig ingenieur, yoga-docente en massage therapeut

  • Facebook
  • YouTube

Lili is geboren in Alba Iulia, een stadje in de regio Transsylvanië in Roemenië. Ze groeide op ten tijde van het communistische regime van Ceaușescu. Toch bewaart ze goede herinneringen aan die tijd. “Het heeft ons geleerd creatief en moedig te zijn, op onszelf te vertrouwen en met weinig middelen een bestaan op te bouwen. We hebben het geluk gehad dat wij in Alba Iulia voldoende te eten hadden.” Na de revolutie stortte Lili zich op haar werk, eerst voor een aannemer, later als manager bij een porseleinfabrikant. “Geld was voor mij belangrijk, het betekende een zekere toekomst. Maar hoe harder ik werkte, hoe leger ik vanbinnen werd. Op een gegeven moment merkte ik dat ik eigenlijk doodongelukkig was. Ik wilde niet langer leven. God luisterde mee. Kort erna viel ik achter het stuur in slaap en de auto kwam tot stilstand in een sloot. Het was een heftig ongeluk. In die auto had ik een bijna-doodervaring. Mijn leven flitste aan me voorbij en het werd kristalhelder dat ik tot dusver ontzettend weinig had gedaan om een betekenisvol leven te leiden. Het werd me duidelijk gemaakt dat ik terug moest keren om er wat van te maken. Ik werd wakker van het huilen van een vrouw die dacht dat ik was overleden. Een wonder dat ik nog in leven was en nauwelijks een schram had opgelopen. Het was het begin van een nieuw leven.”

 

De kunst van zegening

Ruim tien jaar woonde Lili in Nederland. Een diep gekoesterde wens om moeder te worden ging in 2008 in vervulling met de geboorte van een kerngezonde zoon. “De financiële crisis luidde een aantal lastige jaren in. In 2012 besloten we te verhuizen naar onze vakantiewoning in de bergen van Transsylvanië en zijn we gaan bouwen aan het Transilvania Retreat Center, een waar paradijsje in de ongerepte natuur. Veel eten komt uit eigen moestuin, we zijn daar samen met de mensen in deze streek, behoorlijk zelfvoorzienend. In deze streek is er een overvloed aan wilde bloemen, bijzondere vlindersoorten en zeldzame vogels. De koeien lopen los rond en weten ’s avonds de weg te vinden naar hun eigen stal. Hier leven nog volop wilde dieren.” Er zijn drie houten gebouwen op hun terrein beschikbaar waar mensen, alleen of in groepen, naartoe kunnen komen. “Vooral mensen uit de zakelijke wereld zijn erg enthousiast over deze plek die je op heel natuurlijke wijze dicht bij jezelf brengt. Voor wie dat wil, geef ik massages en zegeningen. De massageolie is gemaakt van de Arnica-bloemen uit onze eigen tuin. Ook de mensen uit de buurt komen graag naar me toe. Het zijn boeren die hard op het land hebben gewerkt en kwalen hebben of zich ziek voelen. Soms komt er iemand die is opgegeven door de reguliere gezondheidszorg. Ik behandel ze allemaal met liefde en voel me gezegend als ik zie dat ze herstellen. Op die momenten ben ik dankbaar voor mijn bijna-dood ervaring vele jaren terug. Die is blijkbaar niet voor niets is geweest.”

In september 2020 is Lili samen met haar gezin voor het werk teruggekeerd naar Nederland. Transilvania Retreat Center blijft actief en Lili zal daar, samen met Ivo en andere facilitators, nog vaak mensen en groepen begeleiden. Ook is Roemenië de plek waar de meeste vakanties worden doorgebracht. Lili houdt van de mensen in Nederland en kijkt ernaar uit om mensen individueel te begeleiden vanuit haar

massagepraktijk ‘Healing Touch.

Lili is bereikbaar via mobiel telefoon of whatsapp: + 31 (0) 6 25 57 1100

bottom of page